Kotlet kalafiorowy – pierwowzór kotleta warzywnego.

Inspired by: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/kotlety-z-kalafiora.html
PONIEDZIAŁEK, 23 CZERWCA 2014

Kotlety z kalafiora
Bardzo przyjemnie chrupią, o ile nie rozgotujemy kalafiora i smakują znakomicie. Mogą stanowić przekąskę, albo samodzielne, obiadowe czy kolacyjne danie. Dla odpoczynku od mięsnych wynalazków, dla gości na bezmięsnej diecie, do grillowanych potraw oraz wielbicielom kalafiora polecam, bo bardzo smaczne:)

składniki ( kotletów wychodzi dużo, my zadowoliłyśmy się połową porcji, choć są też pychotkowe na zimno. Łącznie wyszło 16 kotletów):

Składniki:

– średniej wielkości kalafior
– 2 jajka
– dwa ząbki czosnku
– cebula czerwona
– 4 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki kaszy manny
– pęczek posiekanego koperku
– sok z połowy cytryny
– sól + pieprz
– pół łyżeczki ostrego chilli
– dwie łyżeczki curry
– oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Kalafiora w cząstkach wrzuciłam na osolony wrzątek na 5 min. Odcedziłam, pociapałam ręką i widelcem na mniejsze kawałki.

2. Cebulę pokosteczkowaną podsmażyłam na patelni. Ostudzoną dodałam do miski z kalafiorem.

3. Do miski dodałam resztę składników i wymieszałam. Uformowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej.

4. Smażyłam na oliwie kotlety ok 3 min z każdej str (do zarumienienia)

Podałam z sosem do burgerów i pomidorkami koktajlowymi. Omnomnomaśne 🙂

Odpuściłam sobie wrzucanie sera, ale rozkminiałam jajo. Jestem zdania, że można robić warzywne kotlety ze wszystkiego zgodnie z tą procedurą. Pewnie z jaja też by się udały. Będziemy testować, a o wynikach doniosę 😉

Takie rzeczy doskonale pasują do wnętrza wegeburgerów! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s