Zupa krem z groszku i cebuli

Dziś na kolację i śniadanie zielona wiosenna zupa na odgonienia złej pogody i naładowanie się pozytywną energią. Gotowałam na bazie poniższego przepisu, ale zupa jest w 100% wegańska. Zg. jara się w opór 😉

gr

https://zakochanewzupach.pl/zupa-krem-z-zielonego-groszku-czyli-zielono-mi/

W takich chwilach bardzo żałuję, że mój aparat w telefonie jest tak beznadziejny – kolor naprawdę jest wściekle zielony, a technologia spłaszczyła efekt 😦

Składniki:

  • 450 g groszku zielonego mrożonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego (
    • kostka bulionowa warzywna
  • 3 małe ząbki czosnku (to o jeden za dużo)
  • groszki ptysiowe
  • ew. kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (zostanie zmiksowana z zupą).

2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Szklimy ją na złoty kolor. Dodajemy sprasowany czosnek (lub nie, jak kto woli).

3. Dorzucamy groszek, dorzucamy kostkę i całość zalewamy litrem wrzątku.

4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).

5.  Dokładnie miksujemy blenderem.

6. Podajemy z ptysiami.

PYCHA! Uwielbiam tą zupę 🙂 Aczkolwiek następnym razem użyję dwóch paczek groszku, żeby było jej więcej, bo z tych proporcji wyszły 4 porcje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s