Najpyszniejszy pasztet soczewicowy ze śliwkami

Szanowni Państwo!

Oto jest! Przepis doskonały!

wp-1450923808330.jpeg

 

Ten pasztet jest tak dobry*, że jadłyśmy go łyżką jeszcze przed przełożeniem do foremki!

Jadłonomio – biję pokłon! 😀

PRZEPIS NA BLOGU JADŁONOMII ❤ kopiuję dla ułatwienia korzystania tutaj:

  • Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 20 x 11 cm:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
100 ml oleju
2 cebule
10 suszonych śliwek
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 ziarno jałowca
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:
  1. Ce­bu­lę po­kro­ić w kost­kę, na pa­tel­ni roz­grzać olej i dodać ce­bu­lę razem z li­ściem lau­ro­wym zie­lem an­giel­skim, goź­dzi­ka­mi oraz ja­łow­cem. Sma­żyć na nie­du­żym ogniu do czasu, aż ce­bu­la się ze­szkli, wtedy wyjąć przy­pra­wy i wy­rzu­cić.
  2. Ce­bu­lę dodać do ugo­to­wa­nej so­cze­wi­cy razem z kaszą ja­gla­ną, ole­jem, sosem so­jo­wym, szczyp­tą soli i resz­tą przy­praw. Zmik­so­wać przy po­mo­cy ręcz­ne­go blen­de­ra na gład­ką masę, spró­bo­wać i do­pra­wić do smaku więk­szą ilo­ścią soli, jeśli jest taka po­trze­ba.
  3. Fo­rem­kę wy­sma­ro­wać ole­jem lub wy­ło­żyć pa­pie­rem do pie­cze­nia i wylać 2/3 masy pasz­te­to­wej. De­li­kat­nie wci­snąć w masę śliw­ki, uwa­ża­jąć, żeby nie było mię­dzy nimi przerw. Wylać resz­tę masy.
  4. Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni, pasz­tet piec przez 40 – 45 minut. Na­stęp­nie wy­stu­dzić przez całą noc w fo­rem­ce, rano wyjąć pasz­tet z formy i po­da­wać.

Po­ra­dy:

  • Żeby pasz­tet był jesz­cze lep­szy i nie miał wil­got­ne­go spodu naj­le­piej jest piec go w fo­rem­ce po­sma­ro­wa­nej ole­jem oraz grubo wy­sy­pa­ną bułką tartą lub w wer­sji bez­glu­te­no­wej mie­lo­ny­mi orze­cha­mi.
  • Jeśli po upły­wie czasu pasz­tet nie ma zło­te­go wierz­chu na­le­ży do­pie­kać go ko­lej­ne 10 – 15 minut.

 

PS. Soczewica zielona gotowała się ok 25 min, a kasza jaglana ok 13 min 🙂 posoliłam all pod koniec gotowania ok pół łyżeczki każdy garnek.

PS2. Jadłonomia stosuje jałowiec, ale ja nie mam takich cudów.

PS3. Ziela angielskiego też nie mam, więc zrobiłam mix: zmielony imbir+cynamon+gałka muszkatołowa

PS4. Miałam za to większą foremkę, więc śliwek poszło ok 25 szt 🙂

*W sekrecie zdradzę, że również wylizałam blender po robocie 😀

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s