Pesto pietruszkowo-migdałowe

Kiedyś pesto sklepowe z bazylii lub suszonych pomidorów gościło często na naszym stole, kiedy nie miałyłyśmy ochoty lub czasu gotować. Wtedy makaron musiał być podsmażany na patelni po ugotowaniu. Dziś po prostu gotuję makaron, dorzucam łyżkę pesto (nie kupnego, bo drożej wychodzi) i mieszam. Jest lepsze niż sklepowe i szybsze niż podsmażane – polecam 🙂
wp-1452604155802.jpeg
Składniki na słoik 200ml:
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml lekko podprażonych migdałów (garść)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli oraz czarny pieprz
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  1. Podprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe (aż zaczęły brązowieć).
  2. Wszyst­kie skład­ni­ki zblen­dowałam.

wp-1452796230144.jpeg

A tu w wersko wielowarzywnej, z bukietem sałat i pomidorkami oraz pestkami słonecznika 🙂

Można zjadać pesto jako sosik z makaronem, ale też super nadaje się jako pasta do kanapek!

Reklamy

2 thoughts on “Pesto pietruszkowo-migdałowe

    1. Dzięki Malwino za podzielenie się opinią 🙂 Zgadzam się z Tobą, tu bazylia sprawdza się doskonale 🙂 ja lubię również pesto z rukoli za tą ostrość w smaku!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s