SzpinakoFil czyli rolada ze szpinakiem i fetą

Piątkowe uciechy ciała i ducha zaprowadziły mnie do zrealizowania krótkiego projektu o nazwie Szpinakofil – porcja w sam raz dla dwóch głodnych osób 🙂

szpinakofil.jpg

Szybkie, smaczne i brudzące tylko jedną patelnię! Warte zapamiętania 🙂
Składniki:

gotowe ciasto filo

paczka sera feta (jakość! nie z Biedronki:P)

mlek0 do skropienia warstw ciasta

szpinak mrożony

pół łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu świeżo mielonego

czosnek 2 ząbki

Przed Wami relacja z czterech etapów produkcji;)

 

Przygotowanie:

  1. Rozmroziłam szpinak na patelni pod przykryciem.
  2. Dodałam fetę, czosnek i przyprawy.
  3. Ułożyłam płaty ciasta warstwami zwilżając je mlekiem (można też masłem lub oliwą).
  4. Kiedy szpinak zmięknie i przeszedł smakiem wyłożyłam  go na górną warstwę ciasta i zrolowałam.
  5. Piekłam 45 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s